Hoppa till huvudmenyn Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehållet Nyheter Till sök

Flytta in

Få en bra start i din nya bostad. 

Två kvinnor bland flyttkartonger.

Avtal

Hemförsäkring

Innan hyresavtalet undertecknas kontrollerar vi din ekonomi och tar referenser. Är allt okej undertecknar du digitalt med e-signering eller på papper.

Du måste också ha en hemförsäkring som gäller - hela tiden du bor hos oss! Det är för att du inte ska hamna i knipa om något skulle hända din bostad, om den exempel drabbas av brand eller vattenskada. Då är det ditt försäkringsbolag som hjälper dig med viktiga delar.

Hemförsäkringen kan betala för eventuell ersättningsbostad, saker som möbler, kläder och annat så kallat lösöre som skadats och det krav på ersättning som Nyköpingshem har om du har orsakat skadan på fastigheten.

Du tecknar avtal med vilket försäkringsbolag du vill. Länsförsäkringar Södermanland har ett erbjudande till dig som bor hos oss. Läs mer om erbjudandet på Länsförsäkringars hemsida. 

Tillträde

Tidigast 13.00

Du får flytta in i din nya bostad tidigast klockan 13.00 första vardagen i den månad som avtalet börjar gälla.

Exempel: Hyresavtalet gäller från den 1 januari. Det är en lördag. Eftersom det är en helgdag kan du inte räkna med att flytta in då. Istället får du tillträde på måndagen den 3 januari klockan 13.00 - om du inte kommit överens om någon annat med hyresgästen som flyttar ut.

Nycklar & taggar

Nycklar och taggar till lägenheten, förrådet och tvättstugan hämtas ut på kundcenter i samband med att du får tillträde.

Normalt är det tre nycklar och taggar som ingår. Vill du ha fler beställer du det via kundcenter. 

Besiktning

Kontroll av skicket

Lägenheten du flyttar in i är besiktigad. Det betyder att vi har kontrollerat vilket skick den är i, noterat om det finns skador och att det är ordentligt städat.

Strax efter att du flyttat in får du ett protokollet från besiktningen. Gå igenom det på en gång. 

Stämmer inte protokollet överens med din uppfattning hör du av dig till oss. Om det finns skador som vi ska reparera är det inte säkert att vi har gjort det innan du flyttar in, men vi håller dig informerad om när det kommer att ske.

Det är extra viktigt är att du hör av dig direkt till oss om du inte är nöjd med flyttstädningen. Vill du ha ersättning ska du inte börja städa själv innan du pratat med oss. 

Välkomstbesök

Praktiskt om livet i bostaden

Det är mycket som är nytt vid en flytt. Du får muntlig och skriftlig information av oss när du skriver avtal och när du hämtar nycklarna, men det kan vara stressigt att ta till sig allt på en gång. Kommer du på något du undrar över är du förstås alltid välkommen att kontakta oss!

Välkomstbesöket är ett sätt att göra informationen extra tydlig för att dig som är ny hyresgäst hos oss, så att du kan flytta in i din första egna lägenhet eller i Sverige. Efter att du bott i din nya lägenhet ett par veckor bokar vi in ​​ett besök hemma hos dig. Vi berättar om hur saker och ting fungerar i lägenheten, i tvättstugan och miljörummet och pratar om hur vi tillsammans bidrar till trivsel i området.

Kom också ihåg!

Adressändring och folkbokföring

När du flyttar är du skyldig att göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du och din familj blir folkbokförd på den nya adressen. Det är gratis och kan göras via Skatteverkets e-tjänst eller pappersblankett.

Vill du vara säker på att all post kommer till din nya adress kan du beställa eftersändning hos svensk adressändring .

Lägenhetsnumret är en del av din adress. Det består av fyra siffror som visar på vilken våning din lägenhet finns och vilken dörr som är din. Du hittar numret i ditt hyresavtal och i husets entré.

Kom ihåg att du som är inneboende eller hyr en lägenhet i andra hand inte ska ange c/oi din flyttanmälan. Du måste se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Elabonnemang

I Nyköping är Vattenfall nätägare, men för elförbrukningen väljer själv vilken leverantör du vill teckna avtal med.

På Vattenfalls hemsida finns en blankett för att anmäla flytt av elavtal.

Undantag

I några fastigheter ansvarar Nyköpingshem för hela leveransen av hushållsel till lägenheten. Det får du information om när du skriver på hyresavtalet. Kostnaden för elen redovisas separat på hyresräkningen.