Boende för seniorer

Många av våra lägenheter passar utmärkt för äldre personer eller personer med olika former av funktionsnedsättning. Ofta brukar tillgång till hiss eller en bostad på markplan vara avgörande. Men också att badrummet är rymligt, köksinredningen lättillgänglig och utemiljön enkel att röra sig i.

Söka bostad

För att underlätta i sökandet försöker vi alltid beskriva våra bostäder på ett så bra och tydligt sätt som möjligt. Visningarna ger också utmärkta tillfällen att se om lägenheten passar specifika behov och önskemål.

Adresser

Nyköpingshem har utöver detta några bostadsområden speciellt avsedda för äldre. Här får man förutom rymliga lägenheter och tillgänglig utemiljö även grannar som ofta befinner sig i en likvärdig livssituation. Just nu finns drygt 220 lägenheter i det ordinarie fastighetsbeståndet som vi öronmärkt till seniorer.

Vildgåsvägen 2  (Rosenkälla)
36 lägenheter med 2 rum och kök som totalrenoverats 2011 samt 2016. Alla lägenheter har inglasad balkong.

I huset finns hemtjänst, vårdcentral och ett gym. Under vintern 2016/2017 kommer restaurang att öppna i huset. Då möjliggörs också ett samlingsrum för de boende. 

Vildgåsvägen 1 (Rosenkälla)
18 lägenheter om 2 samt 3 rum och kök. Nybyggt 2013.

Humlestigen 11-31 (Bryngelstorp)
15 radhuslägenheter med 2 rum och kök i markplan och egen uteplats. Byggt 2005.

Kungsgatan 8-10 (centrala Nyköping)
34 lägenheter med 2 till 4 rum och kök. Med balkonger och i samma kvarter som Fruängskällans äldreboende. Byggt 2010/2011.

Brandkärrsvägen 58-62 (Brandkärr)
54 lägenheter med 2 eller 3 rum och kök. Balkonger och närhet till Mariebergsgårdens äldreboende. Byggt 1977. De här lägenheterna hyrs inte bara ut till personer med behov av närhet till Mariebergsgården, men vi försöker vid varje nyuthyrning att prioritera den gruppen.

Östra Trädgårdsgatan 12 (centrala Nyköping)
18 lägenheter som totalrenoverats under 2014.

Nävekvarn - Nyköpingsvägen 16
25 lägenheter i markplan, varav 8 färdigställs under 2015. Fastigheten utgjorde tidigare service- och omsorgsboendet Tunabergsgården. I huset finns hemtjänst och mottagning för distriktsköterska.

Stigtomta - Nykyrkavägen 14
Sammanlagt 24 lägenheter i det som förr utgjorde serviceboendet Parkudden. I huset finns en populär lunchrestaurang, mottagning för distriktsköterska samt hemtjänst.

 

Uthyrningspolicy

Vid uthyrningen till s.k. seniorlägenheter går de som är äldre än 65 år före de som är yngre, även om den som är yngre har en längre kötid. Minst 1 person i hushållet ska alltså vara 65 år fyllda.

När vi får lediga seniorlägenheter så publiceras dessa som vanligt bland lediga lägenheter. Är du huvudsökande på din intresseanmälan och har passerat 65 år får automatiskt förtur framför de har åldern inne, oavsett kötid.

 

Bostadsanpassning

Det finns möjlighet att söka bidrag för bostadsanpassning av din lägenhet eller för funktioner i anslutning till lägenheten. Bidraget beviljas av Nyköpings kommun och förutsätter att det finns ett intyg från läkare, sjukgymnast eller liknande. Mer information och ansökningshandlingar finns på Nyköpings kommuns hemsida.

Hjälpmedelsinstitutet har också en rad lösningar och bra tips för dig som har eller börjar få funktionsnedsättning.

Nyköpingshem har drygt 220 lägenheter i det ordinarie bostadsbeståndet som hyrs ut med s.k. seniorprofil.

 

Läs mer

Nyköpings kommun - Boende för äldre

Hjälpmedelsinstitutet